Warning: Undefined array key "hol" in /var/www/knok.hu/html/ind.php on line 3
Budapest XV. Kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola
JÁRVÁNY INT. TERV
FRISS HÍREK
PROGRAMNAPTÁR
VERSENYEK
SPORT
ISKOLÁNKRÓL
ISKOLATÖRTÉNET
HAGYOMÁNYAINK
TESTVÉRISKOLÁNK
ISKOLAORVOS
ONLINE GALÉRIA
KÉPGALÉRIA Új
KÉPGALÉRIA
CSENGETÉSI REND
SZOROBÁN
EMLÉKNAPOK
FOGADÓÓRÁK
KÖRZETEK
TOVÁBBTANULÁS
BEIRATKOZÁS
BEIRATKOZÁS SEGÉDLET
„Suliváró”
TANULÓK
OSZTÁLYOK
PEDAGÓGUSOK
ALAPÍTVÁNY
KÖLCSÖNÖZHETŐ KÖNYV
TÁMOGATÓINK
ISKOLA BEJÁRÁS
KÖZÉRDEKŰ CÍMEK
GYERMEKVÉDELEM
KÖZZÉTÉTELI LISTA
KÖZÉPISKOLAI
TANULMÁNYI EREDMÉNYEK

DÖK SZMSZ
PEDAGÓGIAI PRG. 2013
SZMSZ 2013
HÁZIREND 2021.03.01.
HÁZIREND MÓDOSÍTÁS
2022.09.01.
Nyelvvizsga-rendelet
PED. PRG. KIEG. 2015 PED. PRG. 2020.09.01.
Dokumentumok
Galéria


Szorobán - Tanuljunk számolni másképpen!

Egy, a számolás tanulását megkönnyítő eszközt szeretnék bemutatni: a szorobánt. A szorobán ősi számoló eszköz, a kínaiak, majd a japánok közvetítésével terjedt el a világon. Magyarországon a kilencvenes évek elején hódított teret az iskolai matematika oktatásban. Ekkor ismerkedtem meg vele én is, és használom azóta is nagy kedvvel. Jelenleg a 3.a osztályban heti egy órában tanítom az érdeklődő gyerekeknek a használatát.

Mire jó a szorobán?
Segíti a számok nagyságának, helyi értékének vizuális megértését, megjelenítését. Könnyebbé, gyorsabbá és pontosabbá teszi az alapműveletek végzését. Kiválóan segíti a tízes átlépés tanulását, megértését. Fejleszti a kézügyességet, a finommotorikát. Jól szemléltethető vele a tizedes törtek nagysága. Mivel a gyerekek játéknak tartják az eszköz használatát, nagyon jól motiválja őket, szívesen használják, s közben szinte észrevétlenül fejlődnek.
A versenyzéshez kedvet érző kisdiákok minden évben területi versenyen és kyú vizsgán mérhetik össze tudásukat. Iskolánkban az elmúlt évtizedben sok tanuló – évente általában 5-6 fő - vizsgázott eredményesen a kyú vizsgákon, s kapott erről tanúskodó oklevelet Japánból. Több tanulónk volt ez idő alatt területi és országos szorobánversenyen helyezett.

A felnőttek is könnyen elsajátíthatják a használatát, ezért minden évben a szülőknek is tartok szorobán bemutató foglalkozást. Természetesen kerületi bemutatókat is tartok, ahol tanítótársaimnak mutatom meg, hogyan lehet a szorobánnal tanítani.
Folyamatosan tartom a kapcsolatot Mátyásné Kokovay Jolánnal, a Magyar Szorobán Társaság elnökével, aki rendszeresen ellát szakmai anyagokkal.
Honlapunkon olvasható azoknak a gyerekeknek a neve, akik sikeresen vizsgáztak.

2015. május 28-án látogatást tett egy szorobán órámon Miyanaga Hidetaka úr a Tokyo TV forgatócsoportjával és felvételt készített az óráról. A felvételt a Miraiseiki Zipangu (Japán a jövő században) című műsorban láthatták a Tokyo Tv nézői.Kecskeméthyné Mezősi Annamária

Archív 2017.


Fatal error: Uncaught TypeError: mktime(): Argument #5 ($day) must be of type ?int, string given in /var/www/knok.hu/html/ind.php:73 Stack trace: #0 /var/www/knok.hu/html/ind.php(73): mktime(0, 0, 0, '1', '1. *\xDAj\xE9v', '2023') #1 {main} thrown in /var/www/knok.hu/html/ind.php on line 73