JÁRVÁNY INT. TERV
FRISS HÍREK
PROGRAMNAPTÁR
VERSENYEK
SPORT
ISKOLÁNKRÓL
ISKOLATÖRTÉNET
HAGYOMÁNYAINK
TESTVÉRISKOLÁNK
ISKOLAORVOS
KÉPGALÉRIA Új
KÉPGALÉRIA
CSENGETÉSI REND
SZOROBÁN
EMLÉKNAPOK
FOGADÓÓRÁK
KÖRZETEK
TOVÁBBTANULÁS
BEIRATKOZÁS
BEIRATKOZÁS SEGÉDLET
SULIVÁRÓ
TANULÓK
OSZTÁLYOK
PEDAGÓGUSOK
ALAPÍTVÁNY
KÖLCSÖNÖZHETÕ KÖNYV
TÁMOGATÓINK
KÖZÉRDEKÛ CÍMEK
GYERMEKVÉDELEM
KÖZZÉTÉTELI LISTA
KÖZÉPISKOLAI
TANULMÁNYI EREDMÉNYEK

DÖK SZMSZ
PEDAGÓGIAI PRG. 2013
SZMSZ 2013
HÁZIREND 2021.03.01.
HÁZIREND MÓDOSÍTÁS
2022.09.01.
Nyelvvizsga-rendelet
PED. PRG. KIEG. 2015 PED. PRG. 2020.09.01.
Dokumentumok
Galéria


Szorobán - Tanuljunk számolni másképpen!

Egy, a számolás tanulását megkönnyítõ eszközt szeretnék bemutatni: a szorobánt. A szorobán õsi számoló eszköz, a kínaiak, majd a japánok közvetítésével terjedt el a világon. Magyarországon a kilencvenes évek elején hódított teret az iskolai matematika oktatásban. Ekkor ismerkedtem meg vele én is, és használom azóta is nagy kedvvel. Jelenleg a 3.a osztályban heti egy órában tanítom az érdeklõdõ gyerekeknek a használatát.

Mire jó a szorobán?
Segíti a számok nagyságának, helyi értékének vizuális megértését, megjelenítését. Könnyebbé, gyorsabbá és pontosabbá teszi az alapmûveletek végzését. Kiválóan segíti a tízes átlépés tanulását, megértését. Fejleszti a kézügyességet, a finommotorikát. Jól szemléltethetõ vele a tizedes törtek nagysága. Mivel a gyerekek játéknak tartják az eszköz használatát, nagyon jól motiválja õket, szívesen használják, s közben szinte észrevétlenül fejlõdnek.
A versenyzéshez kedvet érzõ kisdiákok minden évben területi versenyen és kyú vizsgán mérhetik össze tudásukat. Iskolánkban az elmúlt évtizedben sok tanuló – évente általában 5-6 fõ - vizsgázott eredményesen a kyú vizsgákon, s kapott errõl tanúskodó oklevelet Japánból. Több tanulónk volt ez idõ alatt területi és országos szorobánversenyen helyezett.

A felnõttek is könnyen elsajátíthatják a használatát, ezért minden évben a szülõknek is tartok szorobán bemutató foglalkozást. Természetesen kerületi bemutatókat is tartok, ahol tanítótársaimnak mutatom meg, hogyan lehet a szorobánnal tanítani.
Folyamatosan tartom a kapcsolatot Mátyásné Kokovay Jolánnal, a Magyar Szorobán Társaság elnökével, aki rendszeresen ellát szakmai anyagokkal.
Honlapunkon olvasható azoknak a gyerekeknek a neve, akik sikeresen vizsgáztak.

2015. május 28-án látogatást tett egy szorobán órámon Miyanaga Hidetaka úr a Tokyo TV forgatócsoportjával és felvételt készített az óráról. A felvételt a Miraiseiki Zipangu (Japán a jövõ században) címû mûsorban láthatták a Tokyo Tv nézõi.Kecskeméthyné Mezõsi Annamária

Archív 2017.

kerületi

kerületi

HETI ÉTLAP
EBÉDBEFIZETÉS